2018/04/14

KÖNYVFESZTIVÁL 2018 körkép & könyvajánló ✦ friss megjelenések, akciók, extrák [I. RÉSZ]


Rohamos léptekkel közeledik a könyvmolyok egyik kedvenc éves eseménye, a Könyvfesztivál, amelynek ezúttal is a Millenáris ad otthont, méghozzá április 19-22. között. Én már roppant izgatottan várom, viszont könyvkedvelő barátaim körében sokszor felmerül, hogy egész egyszerűen elvesznek az ilyen rendezvényeken, mert annyi újdonság és akció van, hogy azt sem tudják, hova nézzenek, merre menjenek, mit szerezzenek be.


Na, én most pont ehhez szeretnék egyfajta kapaszkodót nyújtani: legyetek akár még csak ismerkedős fázisban a könyvekkel, vagy akár hardcore könyvmolyok, most egy csokorba szedtem - a kiadókkal egyeztetve -, hogy melyik standnál mire lehet számítani, milyen friss megjelenésekkel készülnek a Könyvfesztre, milyen akciók, újdonságok, programok, extrák lesznek.

Vigyázat, gigggantikus Könyvfesztivál előrejelzés következik!



21. SZÁZAD KIADÓ


Stand: B21


A 21. Század Kiadó újdonságai közül néhánnyal már találkozhattatok, de érkeznek friss és ropogós megjelenések is, amelyek rendkívül izgalmasnak tűnnek, én legalábbis már hónapok óta tűkön ülök Naomi Alderman: A hatalom című könyve miatt, de Jim Crace: Az utolsó aratás című, több díjat bezsebelt regénye is roppant érdekesnek tűnik. A kiadónak lesz programja is a második napon, amelynek témája a 21. század – a könyvnyomtatás aranykora. A szépirodalmi és bestseller kultuszkönyvek, mint műtárgyak, és Bárdos András fog előadni a témábanTermészetesen lesznek kedvezmények, valamint ajándékok, emellett pedig olyan izgalmakkal is készül a kiadó csapata, mint például könyvborítókkal ellátott csokik! Kell ennél több?


Kiemelt megjelenések:


Naomi Alderman // A hatalom



A nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek. 
Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is.
A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…
Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?
A hatalom az elmúlt évek legnagyobb könyvsikereinek egyike, megjelenése óta megtalálható a legfontosabb sikerlistákon, 15 héten át szerepelt a New York Times mérvadó listáján. Már több, mit két tucat nyelvre lefordították, rendkívüli aktualitásával, melyben egy új, nők irányította jövőt vizionál, jelentős visszhangot váltott ki az irodalmi életben, a közéletben, a sajtóban és a politikában. Sorra kapja a fontos elismeréseket, a New York Times az év tíz legjobb könyve közé választotta, ahogyan Barack Obama is ajánlotta, mint az év egyik legfontosabb könyvét.


Jim Crace // Az utolsó aratás


Az ​aratás utáni nap az eldugott angol falu lakóinak a jól megérdemelt pihenés és lakomázás napja. Az égen azonban két füstfelhő jelenik meg, az örömteli várakozást pedig riadalom és gyanakvás váltja fel. 
Az egyik füstfelhő a gazda felgyújtott pajtáját jelzi, a másik jövevények tüzét, akik az újonnan elfogadott földtörvény értelmében így remélnek jogot arra, hogy maradjanak… 
A falusiak szerint a két tűz nem lehet véletlen, és erőszakos jövőt jelez. Eközben egy másik idegen is érkezik a gazda meghívására, aki a határt méri és térképezi fel, és akinek jelenléte még a földfoglalókénál is nagyobb fenyegetést jelent. 
A felgyorsult és megállíthatatlan események hatására a falu élete napok alatt szétesik, az aratás örömét félelem keseríti meg, súlyos büntetés és halál. 
A történet időtlen és felkavaró, a gyönyörűen megidézett világ pedig jóval azután is velünk marad, hogy elolvastuk könyvet.




Robert Masello // A Medúza-amulett

Robert ​Masello új thrillerében David Franco, a zseniális, de szkeptikus ifjú kutató egy legendás műtárgy nyomába ered: egy amulettet keres, amelyet Benvenuto Cellini, a reneszánsz Itália kézművesmestere készített. Az amulettet a szépsége mellett a varázsereje teszi értékessé, ugyanakkor igen veszedelmesnek tartják. 
Az egyszerű nyomozásnak induló kaland intrikák szövevényévé válik. Franco Loire menti kastélyokban és római palazzókban kutat a kincs után, hogy megfejtsen egy rejtélyt, amely ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. 
A tudós egy sötét titkokat ismerő, gyönyörű firenzei lányt hív segítségül, s orgyilkosokkal a nyomában néz szembe egy sokkal erősebb gonosszal, mint amitől rémálmaiban rettegett. Lélegzetelállító fordulatokban bővelkedő utazásuk Chicago utcáitól a nagy francia forradalom káoszáig vezet. 
Egy regény, amelyben a történelmi tények találkoznak az irodalmi kreativitással, és a lehetetlen félelmetes valósággá válik.


Jane Corry // Vértestvérek

Három kislány iskolába indul egy napsütéses, májusi napon. Egy óra múlva az egyikük halott. 
Tizenöt évvel később találkozunk a két túlélővel, Alisonnal és Kittyvel. Nagyon különböző életet élnek. Kitty egy otthonban lakik, nem képes beszélni, és nincsenek emlékei a balesetről, sem a tragédia előtti múltról. Alison rajztanár, első ránézésre teljesen normális nő. Ám ez csupán a látszat, ami megtévesztő lehet. Amikor állást vállal egy börtönben, végre fény derülhet az igazságra. 

Valaki figyeli őket, és bosszúra készül… Vajon kit akar megölni?


John "Lofty" Wiseman // SAS túlélési zsebkönyv

Ebben a kötetben, amely a túrázók és az utazók nélkülözhetetlen társa, John „Lofty” Wiseman egykori SAS-kiképző megtanít arra, hogyan maradjunk életben minden körülmények között. A világszerte több millió példányban eladott sikerkönyv színes illusztrációi és a praktikus tanácsai hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasó felkészülhessen az összes lehetséges túlélési helyzetre.
Megismerhetjük a profik túlélési technikáit és módszereit a következő témákban:
– A megfelelő felszerelés összeállítása
– Tájékozódás különféle éghajlati és terepviszonyok között, igazodás a térképen és a természetben, haladás különféle körülmények között
– Táborozási technikák a menedékkészítéstől a szerszámokig
– Az élelem megszerzése és elkészítése
– Megmenekülési technikák alkalmazása
– Egészség és elsősegélynyújtás
– Stratégiák különféle katasztrófahelyzetek esetére
Tenyérnyi verzió – a zsebedben elfér.

AGAVE KÖNYVEK
Stand: B66
Az Agave Könyvek csapata is készül friss megjelenésekkel, engem például J. D. Barker: A negyedik majom című sorozatgyilkosos thrillere nagyon lázba hozott (ki gondolta volna rólam), de Ken Liu: A papírsereglet és más történetek című novellagyűjteménye is igen különlegesnek tűnik. A kiadónál lesznek programok is, mint például: Pierce Brown (a Vörös lázadás-trilógia szerzője) közönségtalálkozó, Brandon Hackett dedikálás, valamint egy kerekasztal-beszélgetés a kortárs sci-firől és fantasyről.
Kiemelt megjelenések:
Neil Gaiman // Sosehol - új kiadás
A világ és ami alatta van
Richard Mayhew egy fiatal üzletember jó úton a fényes karrier, szép feleség és kellemes élet felé… ami mind semmivé lesz, amikor egy bajba jutott lány segítségére siet. Jótette jutalmául a hétköznapi Fenti Londonból átkerül a baljós, sötét Lenti Londonba, az elveszett idők, elveszett helyek és elveszett emberek bizarr világába. Különös társaságba csöppen: Ajtó – a lány, akin segített – nemesi származású és szülei gyilkosát keresi; de Carabas márki kétes szívességeket behajtva éli még kétesebb életét; Vadász a világ legnagyobb szörnyeit hajszolja.
A csatornák és metróalagutak labirintusában velük kell boldogulnia Richardnak, hogy segíthessen másokon és így segíthessen magán is. Vajon megleli-e azt az életet, amelyet már jóval korábban elveszített, mint hitte?

J. D. Barker // A negyedik majom
A ​Négy Majom Gyilkos több mint öt éve tartja rettegésben Chicago lakóit. Az áldozatai rendre fiatal lányok, módszerei és „védjegye” különösen kegyetlen. A rendőrség még ennyi év elteltével is csupán a sötétben tapogatózik, míg egy nap halálos gázolással történő balesetet jelentenek egy buszmegállóban. Kiderül, hogy az áldozat a Négy Majom Gyilkos. A helyszínelés során többek közt egy naplót találnak nála, és minden arra utal, hogy a régóta keresett gonosztevő épp elrabolt egy utolsó áldozatot, mielőtt váratlanul utolérte a vég.
Sam Porter nyomozó, a gyilkosra specializálódott egység vezetője tudja, hogy nagyon kevés ideje maradt megtalálni az elrabolt lányt. A sorozatgyilkos naplóját olvasva belemerül egy pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Rohamosan fogy az idő, és a Négy Majom Gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben.

Ken Liu // A papírsereglet és más történetek
A ​kínai származású Ken Liu a generációjának az egyik legeredetibb, legkülönlegesebb és legelgondolkodtatóbb novellistája. Az írásai rendre rámutatnak a varázslatosra a hétköznapi dolgokban. A papírsereglet és más történetek e kivételes tehetségű szerző legjobb műveit gyűjti össze az évtizedből.

Pierce Brown // A káosz évei
A ​Vörös lázadás-trilógia hőseként felemelkedett Darrow-t mostanra sokféle néven ismerik bolygószerte. Van, aki apának hívja. Más felszabadítónak. Megint más hadvezérnek. S vannak, akik Aratónak. Ő azonban mindennek ellenére ismét fiatal fiúnak érzi magát, miközben nehéz szívével a sápadt kék bolygó felé zuhan vörös páncéljában, hatalmas seregével. A háború tizedik, Darrow életének harminckettedik évében járunk.
Egy évtizeddel ezelőtt Darrow volt annak a forradalomnak a hőse, amitől azt remélték, hogy majd felszabadítja a Társadalmat. Béke és szabadság helyett azonban végtelen háború dúl a világokban. Darrow-nak ezért egy újabb, elkeseredett küldetésre kell most indulnia, mellyel kockára tesz mindent, amiért eddig harcolt. Továbbra is hisz abban, hogy megmenthet mindenkit, de vajon képes lesz-e arra, hogy közben ne változzon át borzalmas szörnyeteggé? A különböző bolygókon átívelő útját ráadásul olyan új szereplők fonják körbe, akik örökre megváltoztatják a sorsát: egy menekülttáborból érkező vörös lány, aki olyan életet kap, amiről álmodni sem mert; egy megtört szürke ex-katona, akinek a galaxis legnagyobb értékét kell ellopnia akár az élete árán is; és egy kitaszított arany trónörökös, aki mentorával vándorol a csillagok közt, siratva azt a világot, amit Darrow eltörölt, de bízva a visszatértében.

Steven Saylor // Caesar trónja
Steven ​Saylor a legújabb regényében a történelem leghíresebb gyilkosságát helyezi középpontba: Rómában vagyunk Kr. e. 44-ben, nem sokkal martius idusa előtt.
A római szenátus által élethosszig diktátornak választott Julius Caesar megkegyelmez maradék ellenségeinek és megjutalmazza barátait. Elhagyni készül a várost, hogy légiói segítségével meghódítsa a Pártus Birodalmat. Indulás előtt azonban akad néhány elintéznivalója.
Miután évtizedekig nyomozott a hatalmasságok bűnei és gyilkosságai ügyében, és bebocsátást nyert a lovagi rendbe, Gordianus elhatározza, hogy visszavonul. Csakhogy martius 10. napjának reggelén először Cicero, majd Caesar is a házába hívja. Ugyanazt kérik tőle: éleslátása és szimata segítségével derítsen fel egy esetleges összeesküvést a diktátor ellen. De Caesar mást is közöl vele. Mivel egyik legfőbb bizalmasa Meto, Gordianus fogadott fia, hálája jeléül olyan kitüntetésben akarja részesíteni a Nyomozót, amely nemcsak az ő életét, hanem az egész családja jövőjét is megváltoztatja. A szenátus következő ülésén, martius 15-én nagy kegyben kívánja részesíteni.
Gordianusnak tehát le kell porolnia régi tudományát, és le kell lepleznie a Julius Caesar életére törő cselszövőket. Ha léteznek egyáltalán. Ezalatt viszont másféle összeesküvések is szövődnek. Martius idusa gyorsan közeleg, és legalább egy gyilkosságra biztosan sor kerül.

LIBRI
Stand: B16
A Librinél az irodalmi díj* lesz fókuszban (a sikerlistás könyvek mellett), megéri majd ellátogatni a standhoz, ugyanis amellett, hogy alaposan megismerkedhetnek az érdeklődők a döntős könyvekkel, szavazhatnak is a legszimpatikusabbra az azonnali ajándékokért, illetve 100 (!) darab, a 10 döntős könyvből álló csomag is kisorsolásra kerül majd - szóval elég komolyak a nyerési esélyek, érdemes megpróbálni!
 

*a Libri irodalmi díjról a későbbiekben, egy külön posztban írok majd részletesebben


BOOKLINE

Stand: K24 

Az egyedi Bookline Busznál elsősorban sikerlistás, valamint szívünk rajta könyveket lehet majd 20% kedvezménnyel beszerezni, valamint lehet egy jót kávézgatni is, a vásárlások mellé pedig Könyves Magazin és kávékupon jár ajándékba, továbbá készülnek 3 könyves programmal is:

Kiemelt megjelenések:

Kovács Bálint // Puszild meg
Kevés olyan téma volt 2017-ben, amely annyira foglalkoztatta és felkavarta volna a közvéleményt, mint az évtizedek óta eltitkolt zaklatási ügyek napfényre kerülése. Az eddig néma áldozatok szerte a világon, így Magyarországon is a nyilvánosság elé álltak személyes történetükkel, és megszólalásra kényszerítették az elkövetőket és a cinkosokat is. A szexuális abúzus mindennapos beszédtémává vált. Nehéz feldolgozni és megérteni a szexuális visszaélés és erőszak működésmódját. Mit jelent egyáltalán a szexuális zaklatás, miért robbant ki épp most ennyi botrány, és miért nem álltak elő eddig az áldozatok? Mi a különbség egy ízléstelen bók és a szexuális zaklatás között, és a történtek után ki lehet-e még egyáltalán fejezni, ha a másik tetszik nekünk?
Kovács Bálint, az Index újságírója áldozattal, elkövetővel, terapeutával, bíróval és jogvédővel egyaránt beszélt, hogy megírhassa a zaklatás természetrajzát. Könyve számtalan szempontot megvilágít, provokatív és elgondolkodtató.

Szél Dávid // Túl a parán
Szülővé ​válni, szülőnek lenni sokszor parás. Az anyáknak éppen úgy, mint az apáknak, bár az apák félelmeiről a legutóbbi időkig jóval kevesebbet tudtunk. Az apák csak mostanában kezdték hallatni a hangjukat, eddig nem volt menő megszólalni ilyen „nőies témákban”, azt pedig pláne nem volt menő bevallani, hogy az apáknak is vannak félelmeik. Szerencsére azonban sokasodnak a hangok, s Szél Dávid hangjára különösen érdemes figyelni. Több okból. Egyrészt, mert szórakoztató: vicces, önironikus és kedvesen csapongó. Másrészt az írásain keresztül bepillantást nyerhetünk valaki más gondolatvilágába és érzéseibe. Amit látunk, az pedig izgalmas és elgondolkodtató: hiszen Szél Dávid nem csak egy jó tollú, GYED-et is megjárt apuka, hanem – sok egyéb, az identitását meghatározó szerepe mellett – pszichológus is, azaz szakember, így mindarra, ami vele és körülötte történik, egy különleges szemüvegen keresztül tekint. A Túl a parán így nem pusztán élet- és aparajz, hanem társadalomrajz és pszichológiai kézikönyv is egyben, amelyben szinte minden előkerül, ami a szülőség, a szülői lét kapcsán foglalkoztat bennünket. 

GABO KIADÓ

Stand: B15

A Gabonál ezúttal is a szokásos 20%-os kedvezménnyel lehet majd vásárolni előreláthatóan, emellett pedig érkeznek mindenféle izgalmas megjelenések, amelyek közül számomra a leginkább várt Laurie Frankel: Mindig ez van című könyve, de kíváncsi vagyok a modell Cara Delevingne regényére (Mirror, Mirorr) is, továbbá érkezik A papírmágus-trilógia befejező kötete.

Kiemelt megjelenések:

Cara Delevingne - Rowan Coleman // Mirror, mirror

Red, ​Leo, Rose és Naomi nehezen találják a helyüket. Red anyja alkoholista, az apja pedig alig van otthon. Leo bátyja folyton zűrös ügyekbe keveredik. Rose a bulizásba és a pasizásba menekül egy múltbéli trauma elől. Naomi néha elszökik otthonról, hogy megtapasztalhassa a szabadság ízét. A négy elveszett lélek szövetséget köt egymással és a zenével: megalakítják Mirror, mirror nevű zenekarukat, és létrehoznak maguknak egy új családot. Aztán Naomi megint elszökik, és félholtan kerül elő a Temzéből. Az életéért küzd, a rendőrség pedig öngyilkossági kísérletnek tekinti az ügyet. A csapat nem érti, mi történt a barátjukkal, és miért nem vettek észre semmit a látszólag életvidám Naomin. Lehet, hogy nem is ismerték őt valójában? Egymást vajon mennyire ismerik? De amikor már több nyom is arra utal, hogy Naomival valami egészen más történt, a csapat mozgásba lendül. A nyomozás során azonban mindnyájukról sötét titkok derülnek ki, amely megrendíti az addig sziklaszilárdnak hitt barátságukat. Semmi nem lesz már olyan, mint régen, mert, ha egy tükör egyszer eltörik…
Cara Delevingne világhírű szupermodell és színésznő saját generációja hangján mesél a felnőtté válásról, önmagunk megtalálásáról, barátságról, árulásról, és arról, hogy semmi sem az, aminek látszik.

Laurie Frankel // Mindig ez van

Mindig ​ez van, ha egy család titkot őriz… és ha végül ez a titok tartja meg őket. 
Mindig ez van, ha egy család örökkön-örökké boldogan él… amíg ez az örökkön-örökké össze nem kuszálódik. 
Mindig ez van, ha a gyerekek megváltoznak… azután pedig a világot változtatják meg. 
Ő itt Claude. Ötéves, öt fiútestvér közül a legkisebb, és szereti a mogyoróvajas szendvicset. Lányruhát is szeret hordani, meg arról álmodozni, hogy ő egy hercegnő. 
Ha majd felnő, mondja Claude, lány szeretne lenni. 
Rosie és Penn azt szeretné, ha Claude-ból az lenne, aki lenni akar. Csak abban nem biztosak, hogy ezt készek megosztani a világgal. Egykettőre az egész család Claude titkát őrizgeti. Míg az egy napon ki nem robban. 
A Mindig ez van a revelációkról, az átalakulásokról, a tündérmesékről és a családról szóló regény. És arról, hogy mitől van az, hogy mindig ez van: a változás mindig keserves és csodaszerű és ismét csak keserves, a gyermeknevelés mindig ugrás az ismeretlenbe, drukkolva és szívünket-lelkünket beleadva. A gyerekek felnőnek, de nem mindig a terv szerint. Azok a családok pedig, amelyeknek titkaik vannak, nem őrizgethetik azokat örökké. 



P. G. Wodehouse // Naplemente Blandingsben



A Naplemente Blandingsben igazi ínyencség P. G. Wodehouse rajongói számára. A könyv nem csupán az író utolsó, befejezetlen regényét tartalmazza, amelyen még halála napján is dolgozott, hanem betekintést nyerünk a szerző jegyzeteibe is. Így nemcsak azt tudhatjuk meg, hogyan fejezte volna be a történetet, de megismerhetjük a humoros irodalom koronázatlan királyának alkotói módszerét is, sőt, a jegyzeteket és utószót készítő Richard Usborne még arra is kísérletet tett, hogy meghatározza, hol is lehetett pontosan a blandingsi kastély.



Maggie O'Farrell // Utasítások hőhullám idejére

1976 júliusát írjuk, és London egy hőhullám szorításában vergődik. Hónapok óta nem esett, a kertek zsúfolásig vannak levéltetvekkel, a víz egy közkútból folyik, Robert Riordan pedig közli a feleségével, Grettával, hogy lemegy a sarokra újságot venni. De nem jön vissza. 

Robert keresése hazahozza Gretta gyermekeit – két elhidegült nővért és egy válás szélén álló fivért, akiknek mind más-más elképzelése van arról, hogy hová mehetett az apjuk. Egyikük sem gyanítja, hogy esetleg az anyjuknak lehet rá olyan magyarázata, amelyet még most sem tud velük megosztani.



Tara Altebrando // Ha igaz

TIZENHÁROM ÉVE, HOGY KAYLEE ANYJA ÉLETFOGYTIGLANT KAPOTT, MERT MEGÖLTE A FIÁT. TIZENHÁROM ÉVE, HOGY AZ EMBEREK NEM KÉRDEZGETNEK TÖBBÉ.
Crystal, Kaylee anyja, akinek látszólagos telekinetikus erejét mondhatni kultusz övezte, mára eltűnt a feledés homályában. Ám egy napon bekopogtat egy riporter, és szerepet ajánl a lánynak egy műsorban, amely azt próbálja kideríteni, hogy valóban volt-e hatalma Crystalnak az anyagi világ fölött. A hírnév kétségtelenül csábító, ám ezek a kérdések felkavaró válaszokhoz vezetnek, amikor Kaylee elkezdi megismerni önmagát, és magyarázatot keres különös életének sötét és baljós véletlenjeire…

Jonathan Strahan (szerk.) // Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018
Jonathan Strahan, a fantasztikus műfajok neves szakértőjének sorozata, amely tavalyelőtt mutatkozott be Magyarországon, még merészebb és elgondolkodtatóbb novellákkal folytatódik. Ebben a gazdag válogatást kínáló könyvben már befutott, hazánkban is ismert és pályájuk elején járó szerzők 2017-ben megjelent legjobb sci-fi és fantasy írásait olvashatjuk, amelyek egyszerre tanúskodnak lenyűgöző képzelőerőről és mély emberismeretről.



Benjamin Black // A fekete szemű szőke
Az 1950-es évek elején járunk, Los Angelesben. Philip Marlowe magányos és nyughatatlan, mint mindig, és nem kapkodnak érte az ügyfelek. Aztán egy nap új kliens érkezik: a fiatal, gyönyörű és drága ruhába öltözött Clare Cavendish arra kéri, hogy találja meg volt szeretőjét, egy Nico Peterson nevű férfit. A magánnyomozó hamarosan nemcsak arra eszmél, hogy képtelen ellenállni a fekete szemű szőkének, hanem arra is, hogy Bay City egyik leggazdagabb családjának ügyébe gabalyodott bele.

Charlie N. Holmberg // A mestermágus
Ceony Twill súlyos titkot őriz, amit még tanárával, Emery Thane-nel sem mer megosztani. Miközben olyan kísérleteket végez, amelyeket korábban egy mágus sem tartott lehetségesnek, készül a végső vizsgájára is. Emery Thane, hogy a részrehajlás látszatát is elkerülje, régi riválisához küldi Ceonyt, hogy ott készüljön fel a sorsdöntő vizsgára, ám a lány nem tudja teljes mértékben a tanulásnak szentelni idejét, múltjából ugyanis felbukkan egy gyilkos bűnöző. Ceony a családját féltve a szökött fegyenc nyomába ered, akinek mágiája talán erősebbnek bizonyul, mint a papírmágustanonc minden képessége együttvéve, bosszúszomja pedig csillapíthatatlan.

HVG KÖNYVEK
Stand: B26
A HVG Könyvek felnőtt standjánál 30%-50%-70%-os kedvezmények lesznek, a gyerek részlegnél pedig 30%, illetve 50%, és a korábbi kiadások mellett mindenféle izgalmas friss megjelenésre is lehet számítani.
Kiemelt megjelenések:
Siker: a teljesítmény pszichológiája
Miért érzem úgy, hogy mindig másoknak sikerül minden a munkahelyen? Hogyan győzzük le a sikertől való félelmünket? Megteremthető az egyensúly karrier és magánélet között?
Ez a szemléletes infografikákban bővelkedő könyv közérthetően magyarázza el a teljesítménnyel kapcsolatos pszichológiai kutatások eredményeit, és könnyen alkalmazható módszerekkel segít, hogy elérhessük a kitűzött céljainkat.
Megtudhatjuk továbbá azt is, hogyan keretezzük újra a gondolkodásunkat, építsünk az erősségeinkre és hozzuk ki a legtöbbet önmagunkból a munkában és a magánéletben egyaránt.


Feldmár András // Ellenállás
Lehet ellenállás a csendben maradás, és lehet az a megszólalás. Attól függően, hogy a hatalom mit akar. Az ellenállás mindig valaki más akarata ellenében mutatkozik meg. Ha nincs akaratosság, akkor nincs ellenállás.

Mijazaki Josifumi // Sinrin-joku
A sinrin-joku, azaz erdőfürdőzés során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Kutatási eredmények is igazolják, hogy ha egy ráérős séta közben minden érzékszervünkkel ráhangolódunk a minket körülölelő természetre, és a fák illóolajai felszívódnak szervezetünkben, az jó hatással van immunrendszerünkre, közérzetünkre, stressz-és energiaszintünkre. Japánban számtalan természetterápiás központot alakítottak ki, de szerencsére közvetlen környezetünkben is élvezhetjük az erdő és a fák gyógyító hatását, amely a civilizációs és modern kori betegségek, illetve a stressz ellenszere lehet. A Sinrin-joku segít abban, hogyan csempésszük vissza életünkbe ezt a tudást.


TYPOTEX KIADÓ

Stand: K21

A Typotex Kiadóval a kinti pavilonoknál találkozhatunk majd, és sok izgalmas - és csodaszép kiadású - újdonsággal várják a látogatókat. Nekem különösen A Papalagi, illetve A világ tíz égtája keltette fel az érdeklődésemet - utóbbi különlegessége a történet mellett, hogy 11 Magyarországon élő, kétnyelvű tinédzser fordította a kötetet.

Kiemelt megjelenések:

Jón Kalman Stefánsson // A halaknak nincs lábuk
A középkorú Ari néhány év dániai távollét után családi ügy miatt tér vissza abba a jobb napokat látott, apró izlandi városba, ahol felnőtt, és felidézi kamaszkorát. Keflavík, 1980: a sör be van tiltva, a rádióból dübörög a Pink Floyd, a legfőbb munkaadó az amerikai hadsereg, a halgyár igazgatója botrányos halált hal… De mi köze van mindehhez Tito szívének?
Jón Kalman Stefánsson mondatai rabul ejtenek, elemi erejűek, mint egy folyó sodrása, vagy a hömpölygő felhők a Keflavík fölé boruló, végtelen égbolton. Izland legnagyszerűbb írójának költői, elementáris modern családi sagája az egész huszadik századon átível.

Románia. ​Bánát. Távoli hegyek a Duna felett. Falvak, amelyekben már majdnem kétszáz éve csehek élnek. A világ, ahol megállt az idő. Vadregényes táj és a román Bánát sajátos lakói. Akár idilli is lehetne a kép, ha nem létezne a hideg, amitől még odabent, a házakban is megfagy a víz, a halál, ami néha túlságosan is részese az ottani életnek, az égő gumiabroncsok „illata”, illetve a sok fájdalmas emlék. Kóbor kutyák, eperfa széttaposott gyümölcse, virágzó aranyvessző, a Duna távoli morajlása. Az egyik ilyen faluba érkezik meg egy morvaországi fiatal tanár. Hogy megtanítsa a helyi gyerekeket írni és olvasni, illetve azért, hogy felejtsen. De a falusi élet mindennapi realitásába és a zárt közösségbe való félénk beilleszkedési kísérleteit egyre inkább beárnyékolják a tolakodó emlékek, amelyek a bánáti táj elszigeteltségében és magányában hirtelen felerősödnek: a gyerekkor, a tornateremben töltött keserves évek, a színházi deszkák, a németországi stúdiók, az elvesztett nők, az utazások magánya, a menekülés, emberi arcok, a közelség elillanó pillanatai…


A ​legkitartóbb hal képes sárkánnyá változni, de hogy a sárkány valamiképpen hallá váljon… egy kínai ezen csak nevetni tud. 
Giuseppe Castiglione híres 18. századi festő volt. Milánóban született, de élete nagy részét Kínában töltötte. Hittérítőként, a keresztény kultúra követeként érkezett Kínába, és festőként hunyt el Lang Shih-Ning néven. A festményeit nézegetve nehéz lenne eldönteni, vajon az európai és a kínai kultúra milyen arányban határozta meg a szemléletét. Hogy átváltozott-e a kereszténységet szimbolizáló halból kínai sárkánnyá. 

Az ő sorsán töpreng Sasa, a fiatal írónő, aki nagyanyjával, édesanyjával és lánytestvérével lakik együtt egy átlagos városi lakásban. A négy nő világszemlélete, életfelfogása gyökeresen eltér egymástól. Mintha nem is lennének rokonok, csupán egymás mellé sodródtak volna. Mintha nem is egy nyelvet beszélnének. 

A különböző színterek szereplőinek gondolatait különleges dialógusokon keresztül ismerhetjük meg. Mindenki a saját világának rendszerében él, és mindent aszerint értelmez. A beszélgetések a (gyakran szándékos) félreértések játszóterei. A játék alapfeltétele azonban, akármennyire abszurd módon zajlik is, a társaság. A másik ad neki értelmet. A játszótársak adnak egymásnak értelmet. 

Az a történet, amelyben vagy csak a hal, vagy csak a sárkány szerepel, nem történet.


Anna Onichimowska // A világ tíz égtája
Az, hogy milyenek leszünk, nagyban függ attól, hogy hol jöttünk a világra. Megismételhetjük a környezetünkben látott mintákat, vagy megpróbálhatunk kitörni belőlük. Az olvasó ebben a könyvben a világ különböző szélességi körein élő tizenöt éves fiatalokat ismerhet meg. Sokféle sors, eltérő otthonok, különféle vágyak. A társadalmi-kulturális adottságok, a társadalom jóléte, a jogi és közösségi szabályok bizonyos megkötéseket eredményeznek, vagy azok hiányát jelentik, és olyan problémákat idéznek elő, amelyek a világ más részein gyakran ismeretlenek.A kötet nem csak a tartalma miatt figyelemre méltó. A szövegfordítása sem a megszokott módon történt: tizenegy Magyarországon élő, kétnyelvű tinédzser vállalkozott erre a nem hétköznapi feladatra. Mindnyájan a lengyel nagykövetség mellett működő iskola tanulói, és az eredmény egy fiatalokról szólókönyv fiataloknak, fiatalok által magyarra fordítva.

Erich Scheurmann // A Papalagi
Tuiavii, ​a polinéz törzsfőnök szakértő: mindent tud a fehér emberről, vagyis az ő nyelvén a Papalagiról. Sok jót azonban nem mesélhet róla. Hiszen a fehér ember szomorú kőfülkékben él, és nappal a kőkunyhók közötti szűk résekben járkál. Végtelen szenvedéllyel gyűjt dolgokat, mégis minél több van neki, annál szegényebb. Még az egyébként szórakoztató gondolkodást is annyira túlzásba viszi, hogy szinte már csak a feje él, az összes többi érzékszerve pedig szunnyad. 

A kétméteres, rendkívül erős testfelépítésű, mégis szelídséggel teli férfiú, Tuiavii, a tökéletes ellentéte a túlcivilizált modern embernek. Az ő meglátásai tartanak görbe tükröt elénk. A látványon kacaghatunk. A törzsfőnök megfogalmazásai pedig oly világosak, hogy egyes országokban a 12–14 év közötti korosztály számára még kötelező olvasmányként is feladják – hogy önkritikát tanuljon az ifjúság, no meg az eltérő kultúrák iránti toleranciát.


Eberhard Straub // Az élő város
A város mindenkié. Ettől a régi európai ígérettől mostanra a legtöbb városlakót félelem tölti el. A városok ugyanúgy a nyilvánosság, a demokrácia, a szabadság színterei, mint a züllésé és a rossz közérzeté. A neves német publicista, Eberhard Straub – miközben az európai nagyváros evolúcióját az ókortól a 20. századig Róma, Madrid vagy épp Párizs példáján mutatja be – a gyorsuló növekedésről és az urbánus életformák változásáról való gondolkodást a nagy történelmi narratívák szintjén igyekszik végiggondolni.

ÉDESVÍZ KIADÓ
Stand: B50
Az Édesvíz Kiadónál sok-sok újdonsággal és újranyomással is készül a csapat, ezen felül extrákra is lehet számítani - ami egyelőre még meglepetés. Érkezik utánnyomás többek között Oprah: Amit biztosan tudok című könyvéből (engem ez izgat tán legjobban), de FBI-módszereket bemutató könyvekből sem lesz hiány (itt kiemelném Dr. David J. Lieberman írásait: Hazugságvizsgáló, illetve Vegyél rá bárkit bármire!).
Kiemelt megjelenések:
Dr. David J. Lieberman // Hazugságvizsgáló
Mi ​lenne, ha képes lennél felismerni, amikor valaki hazudik? Ha többé nem okozna nehézséget, hogy kiismerd mások szándékait? Soha többé nem vernének át, nem vezetnének félre! Egyszóval, ha lenne olyan eszköz, ami tévedhetetlenül jelezné, amikor valakinek takargatnivalója van előtted vagy nem mond igazat. Ugye te is szeretnéd birtokolni?
David J. Lieberman, az elismert viselkedéskutató most olyan tudást ad a kezedbe, amelyek felérnek egy ilyen hazugságvizsgáló eszközzel. Megmutatja nekünk, hogyan vessünk véget a hazugságnak és fedjük fel az igazságot – bármilyen beszélgetés vagy helyzet során.
Nemcsak a hipnózis és a pszicholingvisztika új technikáival ismertet meg, hanem megmutatja azt is, hogyan tudunk bárkit könnyedén úgy befolyásolni, hogy az igazat mondja – percek alatt.

Harvard Business Review pszichológiasorozat // Boldogság
Boldogság. Mindannyian vágyunk rá, hajszoljuk, dolgozunk érte. El akarjuk érni, ha pedig elértük, meg akarjuk tartani. Úgy beszélünk a személyes boldogságról, mint az élet csodálatos megoldóképletéről. Csak találjunk rá, és minden más magától a helyére kerül!
Valóban ennyire „egyszerű” lenne? A Harvard Business Review pszichológiasorozatának második része a boldogság és a karrier kapcsolatát elemzi. Új és izgalmas nézőpontokat felvillantva keresi a választ a kérdésre, van-e szerepe a boldogságnak mint érzelmi tényezőnek a munkahelyi közegben? Tényleg törvényszerű, hogy a boldog emberek jobban teljesítenek? Hogyan lehetünk egyszerre jól teljesítő munkaerők és boldogok is egyben?
A Boldogság című könyv a témát körüljárva, megmutatja, hogy nincs szükség arra, hogy robotként teljenek mindennapjaink egy monoton, megszokott munkahelyi közegben. Ideje, hogy a teljesebb képet lássuk és megismerjük a boldogság rejtett aspektusait is!

Dr. David J. Lieberman // Vegyél rá bárkit bármire!
David Lieberman az emberi psziché felfedezésének mestere. Az emberi viselkedés legújabb kutatási eredményeire támaszkodva, ez az innovatív könyv lépésről lépésre mutatja be, hogy miképpen láthatunk át az embereken, hogyan kerülhetjük el, hogy manipuláljanak minket és hogyan vegyük kezünkbe az irányítást – bárhol, bármikor.
Dr. Lieberman az emberi kommunikáció újdonságnak számító területén kutakodik: a Vegyél rá bárkit bármire című könyvében az interperszonális kommunikáció forradalmának lehetünk a tanúi. Ebből a lenyűgöző írásból megtudhatod, hogyan:
• vegyél rá bárkit, hogy vonzónak találjon;
• kerekedj felül azonnal bármely kapcsolatban;
• vegyél rá bárkit, hogy fogadja meg a tanácsodat;
• vegyél rá bárkit, hogy szívességet tegyen neked;
• vegyél rá bárkit, hogy hívjon vissza;
• vegyél rá bárkit, hogy haladéktalanul hagyja abba a szitkozódást;
• vegyél rá bárkit, hogy megbízzon benned.
A sok-sok stressz, versengés, játszmák és manipuláció mellett, amelyet az élet az utunkba sodor, páratlan kincs – és szinte elengedhetetlen – egy olyan szakember véleménye, akinek módszereit az FBI is használja.

Osho // Tantra
Miért van szükségünk szexre? Osho szerint azért, mert az orgazmus másodperceiben egyedülálló dolgot tapasztalunk. Egónk teljesen kiold, és néhány időtlen másodpercig egy magasabb tudatállapotba kerülünk. A szextől feltöltődünk életenergiával, s a magasabb dimenziókban töltött idő olyan elsöprő élményt nyújt, hogy újra és újra meg akarjuk tapasztalni.
Osho Tantra című könyvében a szex lélektani és spirituális dimenzióiba invitálja az olvasót, megmutatja a szex ártatlan és minden bűntudattól, illetve elfojtástól mentes megélésének lehetőségét. Egy utat, amire bárki szabadon ráléphet. Osho arra ösztönöz, tanuljuk meg átélni, megérteni és meghaladni a szex megszokott szintjeit, mert így fantasztikus kapuk nyílhatnak meg előttünk. A tantra azonban nem csak szex, azon jóval túlmutat. A férfi-női energiák helyes használatáról szól, aminek segítségével bármikor és bármilyen hosszan jelen lehetünk abban a dimenzióban, ahol újrateremthetjük és megújíthatjuk önmagunkat.
Misztikusan hangzik? Pedig csupán gyakorlat kérdése, hogy ebbe az egótlan, teremtő állapotba ne csak szexuális élményeken keresztül, hanem tudatunk irányításával is eljuthassunk.

Oprah Winfrey // Amit biztosan tudok
A ​filmkritikus Gene Siskel megkérdezte Oprah Winfrey-t: „Mi az, amit biztosan tud?" 
Ez a kérdés arra késztette Oprah-t, hogy számot vessen életével, és az O, The Oprah Magazine-ban elindította „Amit biztosan tudok" című rovatát. Az elkövetkező tizennégy évben hónapról hónapra megjelentetett egy-egy írást a fenti címen. Ezekben az években vonult vissza, és hagyott fel a The Oprah Winfrey Show-val (ami a maga nemében a legnagyobbra tartott műsor a televíziózás történetében).
Ekkor alapította meg saját televíziós hálózatát, lett Amerika egyetlen fekete milliárdosa, kapott tiszteletbeli doktori fokozatot a Harvardon és Elnöki Szabadság Érdemrendet. Jöttek-mentek életében a barátok és kollégák, ekkor vesztett el házi kedvenceket és nevelt helyettük újabbakat, és ekkor ünnepelte meg ötvenedik, majd hatvanadik születésnapját. Mind ez idő alatt végig lelkesítő, bölcs tanácsokkal szolgált az élet dolgairól ebben a rovatban. E bölcsességeket és gyöngyszemeket átdolgozott formában, egy kötetben először veheti kézbe az olvasó. Az Amit biztosan tudok egy gyönyörű könyv, tele szívet tápláló felismerésekkel. A témakörökbe foglalt esszék – öröm, rugalmasság, kapcsolatok, hála, lehetőség, áhítat, tiszta fejjel, hatalom – ritka bepillantást nyújtanak a világ egyik legkülönösebb asszonyának világába. Őszinte, megrendítő, lelkesítő, felemelő, erőt sugárzó szavaiban az a fajta bölcsesség és igazság csillan meg, amire olyannyira szomjazik minden olvasó.

CSER KIADÓ

Stand: D05

A Cser Kiadó kiemelt megjelenései között két nagyon érdekes könyv kapott helyett, de ezeken felül is készülnek izgalmas programmal, ami a csalóka című A méhek története című regényhez kapcsolódik, Dragomán György fog beszélgetni a szerzővel, utána dedikálás is lesz. (Egyébként a Kis Könyves Éj alkalmából pedig a Ráday utcában - tehát nem a Könyvfesztivál területén! - is lesz egy beszélgetés Családi kötelékek – skandináv írók magyar szemmel címmel.)

Kiemelt megjelenések:

Maja Lunde // A méhek története

Anglia, ​1852: William, a biológus és vetőmag-kereskedő hetek óta az ágyat nyomja. Úgy érzi, kutatóként kudarcot vallott, mentora elfordult tőle, és boltja is üresen áll. Ekkor azonban eszébe jut valami, ami talán mindent megváltoztat… 
Ohio, USA, 2007: George, a méhész keményen küzd: azt szeretné, ha a tanya bővülne, és fia, Tom egyszer majd átvenné tőle. Tom viszont az újságírásról álmodik. Mígnem egy nap bekövetkezik, amit senki sem hisz el… 
Kína, 2098: Tao, a munkásnő a fák kézi beporzásán dolgozik, mivel a méhek már régen eltűntek a földről. Taonak minden vágya, hogy fia, Vej-Ven számára jobb életet teremtsen. Amikor azonban a fiát rejtélyes baleset éri, egyszerre veszélyben forog minden… 
Minden mindennel összefügg. Maja Lunde megrendítően mesél veszteségről és reményről, küzdelemről, kudarcról és győzelemről, valamint az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni? 


Fleur Daugey // A növények szerelmi élete

Zöld szerelem 
A növények szerelmi élete legalább olyan izgalmas, mint az állatoké vagy az emberé. Ez ma már magától értetődő tény, de a 17. század végéig nem volt ez így. Mind az egyház, mind a tudósok ellenálltak még a kérdés felvetésének is. 
A könyv rendkívül izgalmas kultúrtörténeti kalandozás a növények titokzatos szerelmi életében, megismerteti velünk, miért volt a növények szűziessége az ókortól kezdve megkérdőjelezhetetlen, és hogyan fedezte fel a tudomány, hogy igenis létezik szexualitás a növényvilágban.



EURÓPA KIADÓ

Stand: B18

Nagy zsákbamacskát nem árulok szerintem, ha azt mondom, hogy egyike a kedvenc kiadóimnak az Európa (nem csak a zseniális borítóterveik miatt), és a Könyvfesztes megjelenéseik is megerősítik, hogy rendkívül igényes könyvekkel állnak idén is elő, lehet bőven miből csemegézni, többek között Paul Auster: 4 3 2 1 című, külföldön már nagy népszerűségnek örvendő, és egyébként gigantikus terjedelmű (majdnem 900 oldalas!) regényéből.

Kiemelt megjelenések:

Paul Auster // 4 3 2 1 
„A ​világ sosem lehet több a világ töredékénél, mert a valóságban benne van az, ami megtörténhetett volna, de nem történt.”
Mi lenne, ha másképp döntenénk, és a dolgok másképpen alakulnának? Az ember életében sokszor felmerül ez a banális, de nagy horderejű kérdés, és erre épül fel ez a nagy ívű regény. A kiindulópont 1947. március 3., New Jersey-ben orosz-zsidó származású szülők gyerekeként megszületik Archie Ferguson, pontosabban négy Archie Ferguson, akiknek az élete fokozatosan eltávolodik egymástól. A négy Archie nagyon hasonló – a testi adottságuk, az érdeklődésük, a sportszeretetük –, ám a sorsukat másfelé terelik a véletlenek, azaz a jó vagy balszerencse, a saját döntéseik és az emberekkel-környezettel való kapcsolatuk. A regény négy különböző szemszögből mutatja be Archie viszonyát a szüleivel, a barátaival és szerelmeivel, felvonultatva az érzelmek széles, olykor mégis elégtelen skáláját. Az emberi kapcsolatok okos és szellemes ábrázolása mellett az Amerikát, sőt a világot megrengető történelmi események is hullámot vetnek a történetszálakban.
Auster új regénye egyedi fejlődésregény, eddigi legötletgazdagabb és legalaposabban megszerkesztett műve. Szenvedélyes realizmus jellemzi, valamint heves érdeklődés a történelem és maga az élet iránt. A 4 3 2 1 egy nagy író életművének koronája.

Kazuo Ishiguro // Noktürnök
Ishiguro első novelláskötete ugyanazzal a rendkívüli pontossággal és finomsággal építkezik, mint amit a Nobel-díjas szerző regényeiben már megszokhattunk. Ő maga úgy jellemezte könyvét, mint egy öt felvonásból álló zeneművet. És valóban, bár különálló történeteket olvashatunk, a kötet úgy ragad magával, akár egy lelkünknek kedves dallam: érzelmek, humor, szívfájdalom és érzelmek rétegződnek egymásra tökéletes harmóniában.

Háy János - Truong Dang Dung // Képzelt emlékek
Mindenhol ​ember az ember: létének törékenységében, a végtelen nyomorultságában és magasztos boldogságában egyaránt. Kollektív magányban élünk. (TRUONG DANG DUNG)
Vajon mitől kerítenek ilyen ismerősen körbe bennünket ezek az idő-versek, ez a Háy János tolmácsolásában megszólaltatott modern kori lidércnyomás? A sorok között ott zakatol az idő, a züllöttség, a bizonytalanság, az értékvesztés szüntelen reménytelensége.

J. R. R. Tolkien // Beren és Lúthien
A ​Beren és Lúthien Tolkien legszemélyesebb története, melyet felesége iránt érzett szerelme ihletett. Talán éppen ezért nem adatta ki élete végéig. Most, 100 évvel a mű születése után, végre nyomtatásban olvashatjuk fiának, Christophernek köszönhetően. 
Az ember és a tünde közötti szerelem történetén túl azt is megismerjük, hogyan változott Beren és Lúthien legendája Tolkien élete folyamán. Egy része már megjelent A szilmarilok-ban, de megírta próza, elbeszélő költemény, vázlat formájában is. Egy kötetben összegyűjtve viszont most találkozhatunk először a történettel, amit Edith Tolkien tánca ihletett a yorkshire-i erdőben, és amely életük végéig elkísérte őt és férjét. 
A legenda szerint Berennek egy szilmarilt kell szereznie Morgoth, a gonosz szellem vaskoronájából Thingol királynak, a lánya kezéért cserébe. Lúthien pedig követi szerelmét, és segítségére siet a küldetés végrehajtásában. 
De Beren ember, Lúthien pedig tünde, így választania kell: halhatatlan marad és túléli a férfit, vagy emberré lesz, és meghal vele együtt.

Akos Doma // A vágyak útja
Az 1970-es évek elején járunk, az ünneplő rokonságon nyomasztóan ül meg a hetvenes évek szűk levegője. A főszereplő család, Károly, Teréz és két gyermekük, Bori és Misi egyszobás lakásban szoronganak. Teréznek nincs maradása: a nyugati, szabad világgal kapcsolatban sincsenek illúziói, de a béklyókba szorított magyar létet már képtelen elviselni - a család pedig őt követve kel útra. Üldözött, menekült, disszidens, migráns: az elnevezések és a körülmények koronként változhatnak, de a nagy emberi tapasztalás mindig azonos marad. 

John Lukacs // „A ​boldogság: feladat”
Minden egyes szó megválasztása erkölcsi kérdés, a mondat pedig nemcsak a gondolat kifejezése, hanem a befejezése is – mondja John Lukacs történetíró és tanár.
Írói termékenységét és 94 évének gazdag élettapasztalatát ismerve természetes, hogy könyvei szép számmal tartalmaznak olyan lelki táplálékot adó meglátásokat és bölcsességeket, amelyek környezetükből kiragadva is megállják a helyüket. Mondatai dialógust kezdeményeznek az olvasóval, és csak a befogadón múlik, ki milyen tanulságot, útmutatást lát meg a sorok között.

Hargitai Miklós // És bocsásd meg vétkeinket
Azért ​mondott igent az Istennek, mert nemet mondott neki egy lány. Azért állt az egyház szolgálatába, mert nem akarta, hogy a világi hatalomnak köze legyen az életéhez. De a politika elől a gyóntatószékben sem lehet elbújni, és a kísértés a templom falai között is megtalál.
A pap, aki a történetet elmeséli, a saját kárán tanulja meg, hogy a lelki békességet olykor könnyebb elveszíteni a templomban, mint megtalálni. Ráébred, hogy az isteni parancsolatokon túl semmi sincs kőbe vésve, és néhány gyónás nyomán – amelyekbe mi is belehallgathatunk – úgyszólván minden megkérdőjeleződik benne, amiben addig szilárdan hitt. A gyónás remek alkalom mindannak a végiggondolására, amire máskor nem jut idő: hit és hatalom viszonyáról, a könyörületességről, az áldozathozatalról, a felebaráti szeretetről, a világra váró csapásokról, a népvándorlásokról és a klímakatasztrófákról sehol máshol nem lehet olyan elmélyült beszélgetéseket folytatni, mint a gyóntatószékben, ahol mindenkit végighallgatnak, és minden szót megmérnek a bibliai tanítás mérlegén. Ám a gyónás kockázatos.


Andrea Camilleri // Montalbano
Fiatalok és öregek, férfiak és nők, szépek vagy csúnyák, buják vagy erkölcsösek, műveltek vagy tanulatlanok, egyvalami közös bennük: a bűn. Bűnt követtek el. Hirtelen felindulásból vagy előre megfontolt szándékkal. Szerelemféltésből, érdekből, politikai okokból, a maffia megbízásából, vagy csak úgy, unalmukban. 

Minden napra egy bűntény: a kötet harminc elbeszélést tartalmaz, egy hónapra való izgalmat – és képzeletbeli utazást Szicíliába. 

Eleanor Catton // A próba
Hatalmas ​botrány kavarja fel a leánygimnázium nyugalmasnak tűnő mindennapjait, amikor kiderül, hogy az iskola egyik tanára viszonyt folytatott egy kiskorú tanítványával. Felháborodás, aggodalom, nyugtalanság kíséri az esetet, és persze pletykák hosszú sora, hiszen egy felnőtt férfi és egy gyereklány kapcsolatáról mindenkinek megvan a véleménye. Mi táplálja ezeket az indulatokat? A düh? A félelem? Az irigység? Hány embert érint egy szerelmi viszony, és hány életet forgat fel fenekestül, ha fény derül rá? Mit lehet tenni, ha épp az iskola egyik legszigorúbb oktatójának nem áll érdekében, hogy elcsitítsa az esettől összezavarodott tanítványaiban tomboló féltékenységet és kíváncsiságot? Beláthatatlan következményekkel járó láncreakció indul el, ami tanárokból és diákokból egyaránt mélyen szunnyadó indulatokat és elfojtott érzelmeket hoz a felszínre. 

Carlos Ruiz Zafón // Lelkek labirintusa
Barcelona, ​ötvenes évek. Daniel Sempere, aki az Elfeledett Könyvek Temetőjében örökbe fogadta A szél árnyéka elárvult példányát, már felnőtt férfi, családapa. Az édesanyja emlékképét elhomályosító sötét titok azonban változatlanul nyomasztja. Hiába kerek az élete, rémálmai vannak.
A Lelkek labirintusa az előzményekhez hasonlóan önmagában is megáll, hiszen „egy történetnek nincs se eleje, se vége, csakis bejáratai”. Az elbeszélő mesterien vezet végig bennünket az összes szereplő valamennyi megpróbáltatásán – nemcsak ebben a történetben, hanem az 1900-tól 1992-ig szőtt bonyodalmas história egészében is. Egyetlen fontos szálat sem hagy elvarratlanul. Ezúttal Daniel anyjának fájdalmas titkára is fény derül. A politika nagybani és kicsinyes játszmái, a dráma, a szerelem és a szakadatlan ármánykodás közt pedig a kellő pillanatban megcsillan a komikum: színre lép Fermín Romero de Torres. „Kópé ex machina.”

FUMAX KIADÓ
Stand: D14
A Fumax Kiadó ezerrel készül a Könyvfesztre, bőven lehet náluk miből válogatni, a  képregénykedvelőknek pedig igazi mekkája lesz.  6+1 friss megjelenést hoznak, emellett pedig többféle akció is lesz a standnál az alap 20-25%-os kedvezményen túl: készülnek könyvturkálóval (1 kötet 1000 Ft/db, két kötet 800 Ft/db, három vagy több kötet 600 Ft/db áron), lesz antikvár polc, valamint szépséghibás könyvek turkálója (60-70% kedvezménnyel!), továbbá limitált számban angol könyvekkel is várják az érdeklődőket. A képregénykedvelőknek mindenképp érdemes ellátogatni a standhoz, ugyanis  kizárólag a Fumax árusítja majd az Eaglemossos Nagy DC Képregénygyűjtemény több, mint harminc címét és a Nagy Marvel Képregénygyűjtemény eddig megjelent köteteit is (Batman, Superman, Wonderwoman, Harley Quinn, Thor, Pókember, Rozsomák, X-Men). A DC és a Marvel sorozat első két epizódja nagyon kedvező áron lesz: az első 990 Ft, a második rész 1990 Ft lesz, és mindkét sorozat keménytáblás! 
Kiemelt megjelenések:
V. E. Schwab // Viszály
Lehetnek ​szuperképességeid, de attól még nem leszel jobb ember…
Victor és Eli két különc kollégiumi lakótárs, akiket nagyravágyásuk és átlagon felüli intellektusuk egyaránt összeköt. Diplomamunkájukhoz az adrenalin hatásait, és a halálközeli élményeket kutatják, egészen a nyugtalanító eredményig: megfelelő körülmények között bárki szert tehet emberfeletti képességekre. Amikor az elméletet gyakorlattá változtatják, az események nem várt, és borzalmas fordulatot vesznek.
Tíz évvel később Victor megszökik a börtönből, hogy esküdt ellenségévé vált egykori barátja nyomába eredjen. Segítője egy fiatal lány, aki zárkózottságával leplezi bámulatos képességeit. Eközben Eli semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy eltörölje a föld színéről a szuperképességekkel rendelkező egyéneket – kivéve társát, egy vasakarattal bíró, rejtélyes nőt. Az árulás és a veszteség fájdalmától hajtott ősellenségek mindkét oldalon emberfeletti erőkkel felfegyverkezve készülnek beteljesíteni bosszújukat – de vajon melyikük éli túl a végső összecsapást?

Neal Stephenson · Nicole Galland // A D.O.D.O. felemelkedése és bukása
Pucér vikingek túszejtő akciója a Walmart mirelit-osztályán, kormányszervekbe beépülő boszorkányok, a mágiától megfiatalodott magyar szépség, Kárpáthy Erzsébet – köszöntlek a világban, amit a D.O.D.O. adott nekünk! Minden rendben volt, amíg Melisande Stokes nyelvész professzor le nem fordította a dokumentumokat, amelyek szerint a mágia igenis létező, működő jelenség volt 1851-ig. Meg is alakul a Diakrón Operációk Döntéshozó Osztálya, hogy építsenek egy szerkezetet, ami újra lehetővé teszi a varázslást, és annak segítségével többek közt az időutazást is. A kormány azonban megvonja az anyagi támogatást, pedig az egyre nagyobbra duzzadó szervezet működtetéséhez pénzre van szükség. Sok pénzre. Ezt a múltban elrejtett, a jelenben kiásott ereklyék értékesítésével kívánják előteremteni. De ez nem olyan egyszerű, mint ahogy elképzelik. Mert ha belepiszkálsz a múltba, sosem tudhatod, mivé alakul a jövő…
Ez az egyedi, humorral és nyelvi leleménnyel átitatott fantasztikus regény a sokszorosan díjnyertes, és New York Times sikerlista-vezető Neal Stephenson műveire jellemző őrült komplexitást és ötletességet ötvözi Nicole Galland közvetlen, emberközeli stílusával.

Sarah Andersen // Macskapásztor
Nem is olyan egyszerű az élet világhírű művészként! Rémisztő határidők, műkajás dobozok halmai a villogó monitor alatt és a kisállatok örökké gyarapodó hordája… ööö, mindegy – igazából ez mindennapos.
Sarah Andersen képregényeinek és rajzokkal ellátott személyes jegyzeteinek harmadik gyűjteményes kötete a korábbiakra jellemző szellemességgel és eleganciával nyújt túlélési tanácsokat a modern élet őrületéhez: a korán kelő emberek elkerülésén át az internetes trollok elleni védekezésig, egészen a nagytakarítás életre elenyésző hatást gyakorló haszontalanságáig. Ha minden kötél szakad és összeomlik körülötted a világ, készíts egy forrócsokit, számold a napokat halloweenig és öleld meg a remény bundás-bolyhos szimbólumát!

George R. R. Martin (szerk.) · Gardner Dozois (szerk.) // Veszélyes amazonok
Huszonegy ​történet. Tizenkét New York Times-bestseller szerző. Egy teljes George R. R. Martin kisregény Westeros világából!És egy egész hadseregnyi veszélyes amazon. Kardvívó harcosnők, vadászpilóták, űrhajósok, halálos orgyilkosok, csábító femme fatale-ok, nagyhatalmú varázslónők, lázadók, magándetektívek, az apokalipszis túlélői, hóhérok, rabszolgák és erőskezű királynők – ezek a lányok garantáltan nem várakoznak egy toronyban jajongva, amíg a vitéz lovag levágja a sárkányt, és megmenti őket!
A Trónok harca legendás szerzője, George R. R. Martin és a tizenöt Hugo-díjjal jutalmazott szerkesztő, Gardner Dozois újabb erős antológiával örvendeztetik meg az olvasókat, amelyben krimi, thriller, fantasy és sci-fi egyaránt helyet kapott, így mindenki megtalálja a maga számítását. A sok-sok írást egy közös elem köti össze: olyan erős és karakteres nők a főszereplők, akikről csak ritkán olvashatunk. Valljuk be: annak ellenére, hogy mennyire veszélyesek is ezek az amazonok, lehetetlen nem szeretni őket!

Martha Wells // Kritikus rendszerhiba
A ​jövő emberisége felett nagyvállalatok uralkodnak, minden egyes bolygóközi küldetést csak a cég szerelhet fel, és csak ők hagyhatják jóvá. A felfedező csapatok saját biztonságuk szavatolása érdekében mindig a cég által delegált biztonsági androidok társaságában utaznak. Sajnos egy olyan társadalomban, ahol a szerződéseket rendszerint az nyeri el, aki a legalacsonyabb összegért bármit elvállal, a biztonság nem éppen elsődleges tényező. Mint például azon a távoli bolygón, ahol egy csapat tudós éppen felszíni vizsgálatokat végez a céges biztonsági droid felügyelete alatt. Ez a BiztEgység azonban már korábban feltörte saját vezérmodulját, és öntudatra ébredt. Magára csak Az Öldöklőként gondol – bár ezt azért nem hangoztatná, ha megkérdeznék. Az embereket viszont mélyen lenézi, és csak arra vágyik, hogy legalább addig mindenki békén hagyja, amíg rájön, kicsoda is ő valójában. Azonban amikor egy másik, bolygójukhoz közeli küldetés tagjaival megszakad a kapcsolat, a tudósokra és Az Öldöklőre hárul a feladat, hogy kiderítsék, mi történt velük.

Seanan McGuire // Minden szív kaput nyit
Eleanor ​West otthona csellengő gyerekek számára. 
Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!
A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő. De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát. Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba. Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia. Kerül, amibe kerül.

Karan Bajaj // A kereső
Én ​vagyok a kereső, a keresés maga, és az, akire a keresés irányul.
Max az amerikai álom tökéletes megtestesítője. Görög bevándorlók gyermekeként egy lepukkant, veszélyes lakótelepen nőtt föl New Yorkban, de rengeteg munka és még több szenvedés árán immár mindent megszerzett, amiről csak álmodni lehet: pénz, siker és egy menő állás a Wall Streeten. Max azonban elégedetlen. A szívében ugyanis olyan űr tátong, amit semmiféle vagyon, elismerés vagy kapcsolat nem tud betölteni. Elégedetlensége őrült kalandra indítja, az interneten egy mitikus jógi nyomára bukkan, és mindent hátrahagyva elindul, hogy felkutassa… egyenesen a Himalájára. Végül keresztül-kasul bejárja Indiát a válasz nyomában: zsúfolt, illegális piacok, zajos városok, fagyos éjjeli hegymászás, egy aszály sújtotta falu… Max nem adja fel, amíg választ nem kap a kérdéseire: valóban képesek a jógik vízen járni? Tényleg élhetnek kétszáz évet öregedés nélkül? Elérheti-e egy hús-vér ember a tökéletes lelki békét?

VINCE KIADÓ
Stand: B14
A Vince Kiadó standjánál az újdonságok mellett a kiemelt megjelenések szerzőivel (Ana Maria Sandu, Jānis Joņevs, Nora Ikstena) is lehet majd találkozni.
Kiemelt megjelenések:

Ana Maria Sandu // Ölj meg!
Az Ölj meg! két nő kapcsolatáról szóló izgalmas és bensőséges hangvételű regény. A kezdeti békés együttélés gyorsan fullasztó érzelmi zsarolásba vált át, és a történet elkerülhetetlen végzetes eseményekbe torkollik…

Jānis Joņevs // Metál
A Metál cselekménye az 1990-es évek Lettországában játszódik az ország függetlenné válásának hajnalán. A helyszín egy Jelgava nevű kisváros. A főszereplők az alternatív zenei kultúráért lelkesedő, identitásukat kereső, az újdonsült szabadságtól megrészegült fiatalok.






Ez volt az összeállítás I. része, hamarosan jön egy újabb adag, sok-sok izgalmas megjelenéssel, és ezúttal külön ifjúsági és gyerekkönyv részleggel is készülök!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése