2017/12/16

Boldogság = arany középút? ✦ Linnea Dunne - Lagom

Linnea Dunne – Lagom
[Lagom: The Swedish Art of Balanced Living]

A Hygge nálam nagy szerelem volt, és alig vártam, hogy ismét egy hasonló könyv kerüljön a karmaim közé, a hygge svéd változata, a Lagom pedig egész jó kis alternatívának tűnt.

Nos, nem egészen ugyanaz – ahogy várható volt, és ez így is van jól, ezzel együtt ugyancsak nagyszerű kikapcsolódást és megszívlelendő gondolatokat nyújtott. (Bár bevallom, számomra a Hyggét nem überelte.)

A könyvnek egyébként nemis célja, hogy ugyanazt adja, mint az említett könyv. A lagomnak bár hasonló a lényege, mégis más irányból közelíti meg magát a jóllétet. A svédeknél ugyanis elsősorban a kiegyensúlyozottságon, azon a bizonyos nem túl sok, nem túl kevés, éppen elég állapoton van a hangsúly, ebből indul ki minden.



Nem leszel boldogabb attól, ha annyi pénzed van, hogy már a feneked is azzal törlöd ki. De akkor sem tudsz igazán boldog lenni, ha az állandó anyagi bizonytalanság miatt szorongani kényszerülsz. És így van ez a világon mindennel. Ez a lagom-jelenség lényege.

A gyönyörű kivitelezésű, táskabarát könyvecskében remek érzés elmerülni – minden oldalon csodás grafikákat és fotókat találunk, viszonylag kevés és lényegre törő szöveggel. Van itt általános elmélkedéstől elkezdve, konkrét tippeken át, istenien hangzó receptekig (azt a bizonyos kanelbullarnak nevezett fahéjas tekercset muszáj lesz megcsinálnom...) minden, amiről el tudjuk képzelni, hogy beleférhet az életmód témakörébe.


Egyébként rém találó szerintem „a félzsíros tej országának” példája, ugyanis remekül kifejezi a lagom életérzést: ha már tej, akkor legyen zsíros, de azért nem kell túlzásba esni. Erről szól a lagom. Éljünk teljes életet, szórakozzunk, törekedjünk a boldogságra, de ezt nem szélsőségek által fogjuk megtapasztalni, hanem a mindennapjainkba beépített kiegyensúlyozottság által. Azáltal, hogy nem esünk túlzásokba, felismerjük a lehetőségeket, élünk velük, de nem vagyunk telhetetlenek. Azáltal, hogy ha valaki a kisujját nyújtja, nem akarjuk rögtön tőből kiszakítani az egész karját. És mindez nem keverendő össze a kishitűséggel vagy a túlzott kompromisszumokkal. A lagom - ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot - annak a bizonyos arany középútnak a megtalálásáról szól.

A könyv foglalkozik a munka-magánélet egyensúlyával, a környezetünkhöz és a természethez fűződő viszonyunkkal, gasztronómiával, divattal, dizájnnal, szociális élettel, valamint fenntarthatósággal. Vannak itt semmitmondó tippek is, nem áltatok senkit, ugyanakkor igen hasznos részeket is találunk – mindamellett, hogy tényleg remek érzés már magát a könyvet is kézbe venni.


Ugyanakkor nem mehetek el szó nélkül amellett a számomra érthetetlen jelenség mellett, hogy hogyan fordulhatott elő az, hogy néhány oldalon a kifejezetten sötét háttérre feketével nyomták a szöveget?! Bár ez nem von le a könyv értékéből, de azért időnként megnehezíti az olvasást, ami így csökkenti azt a bizonyos lagom-faktort.

Bevallom, néhány résznél azt éreztem, hogy esély sincs arra, hogy ez kis hazánkban is megvalósulhasson – legalábbis belátható időn belül, pedig igazán szuper lenne. Nem mondom, hogy a könyv hiánypótló, vagy nélkülözhetetlen. Ugyanakkor mégis képes olyan kikapcsolódást és még talán némi reményt is nyújtani, ami miatt én azt éreztem, hogy remek döntés volt elolvasnom – és a polcomon tudnom ezt az aprócska, ám hasznos könyvet.

„Ha van tanulsága a könyvemnek, akkor az az, hogy a fenntartható boldogság nem a végletekről szól. Nem az eufóriáról és nem a hisztérikus nevetésről, bár néha ezek is hasznosak; nem a nagyobb házról, a még több pénzről és a szigorú fitneszéletmódról. Arról szól, hogy a saját fejünkkel gondolkodjunk, hogy a szükséges rosszból erényt kovácsoljunk, és kiélvezzük az értelmes pillanatokat.”

4/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése