2018/05/08

Interaktív boldogságkutató kézikönyv ✦ Meik Wiking - Lykke


Hygge, Lagom, Sisu, Lykke… hogy mi van?! Az van, hogy a Hygge után a továbbra is vicces nevű Meik Wiking újabb könyvét, a Lykkét is imádtam – sőt! Azt kell mondjam, hogy instant kedvencemmé avattam és maximálisan szívembe zártam.

Ez pedig nem csupán annak köszönhető, hogy a borítóba ezúttal is beleszerettem (most komolyan: zseniális dizájn, hibátlan kivitelezés), hanem annak is, hogy a pasi tökéletesen elérte a célját, valódi motivációval szolgált, és a boldogság kereséséről szóló könyvét olvasva én magam is valami boldogságoz hasonló érzést tapasztalhattam. Ennél többet pedig azt hiszem, nem is várhatok.

Na de jöjjön a válasz arra a remek kérdésre (ami olvasás előtt bennem is felmerült), hogy vajon mégis miben más a Lykke a Hyggéhez képest? Őszintén szólva eleinte fogalmam sem volt, hogy mégis mi újat mondhat Meik Wiking a témában, aztán persze csakhamar letisztult a kép, és megállapítottam: a két könyv valójában egészen különböző. Persze, vannak hasonlóságok, valamilyen szinten összekapcsolódik a két dolog, de higgyétek el, a Lykke közel sem a Hygge újracsomagolva és átfogalmazva. Ennél sokkal-sokkal több, egy zseniális (és csodaszép) kis könyvecske, amit szívem szerint mindenkinek a kezébe nyomnék.


Alapvetően az a különbség, hogy míg a Hygge egy bizonyos életérzéssel foglalkozik (aminek ugyan része az, hogy boldogabbnak érezzük magunkat), addig a Lykke magát a boldogságot kutatja, és teszi ezt a lehető legérdekesebb, tudományosabb, és legkevésbé sablonos módon, számtalan statisztikai adatot, csodálatos fotót, infografikát, tippet, trükköt, esettanulmányt, személyes történetet és véleményt tartalmazva. Konkrétan kettőt pislogunk, és máris azt vesszük észre, hogy az egyébként nem rövid könyv felénél járunk, annyira bele lehet feledkezni.

A boldogságról olvasni könnyedén frusztrálóvá válhat – főleg, ha érzelmileg labilisabb időszakunkat éljük -, ám a Lykke szerencsére nem kelt ilyen érzéseket az olvasóban, épp ellenkezőleg: bemutatja, hogy a boldogság, mint olyan mennyire megfoghatatlan dolog, és mégis milyen egyszerű, hétköznapi dolgokból nyerhetünk motivációt ahhoz, hogy egy picikét jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Nem attól leszünk boldogok, hogy megszállottan kergetjük a boldogságot. A boldogság nem egy megfogható dolog. A boldogság szépsége abban rejlik, hogy számtalan kis összetevője van, amelyek ahhoz segíthetnek hozzá bennünket, hogy egy harmonikusabb életet éljünk, ez pedig mindenkinek mást jelent. És ez jelenti a valódi boldogságot: olyan életet élni, amire - hangozzék bármennyire is spirituálisan - valójában születtünk. Nem folytonosan azon igyekezni, hogy másoknak megfeleljünk. Egyetlen embernek kell megfelelnünk, egyetlen emberrel kell teljes harmóniában élnünk, ez pedig mi magunk vagyunk.


Meik Wiking a koppenhágai Boldogságkutató Intézet alapítója, sok éves munkája során az alábbi összetevőket azonosította – és ezek alapján bontotta fejezeteire is a könyvet -, mint a jóllétünk szempontjából általában lényeges tényezők:

  1. együttlét/összetartozás
  2. pénz
  3. egészség
  4. szabadság
  5. bizalom
  6. jóság

Természetesen ezen összetevők különböző mértékben nyomnak latba az általános boldogságunk szempontjából, de kétségtelenül mind fontosak valamennyire, valamiért. Tetszik, hogy Meik Wiking nem tagadja azt, hogy bizony bármennyire is hangoztatják, hogy „a pénz nem boldogít”, bizonyos mértékben mégis fontos szempont. A mondás szerintem helyesen inkább ekképpen szólna: „a minél több pénz nem boldogít” vagy „önmagában a pénz nem boldogít”. Ugyanakkor az anyagi biztonság megteremtése, az, hogy nem kell folyamatosan azon aggódnunk, hogy vajon marad-e pénzünk hónap végén,  van-e miből fizetni a hitelt, igenis fontos, ezt pedig a Maslow féle szükséglet-piramis is remekül bizonyítja.

Nemzetközi összehasonlításokból sincs hiány a könyvben, kis hazánk – ahogy az várható volt – sajnos többnyire nem remekel ezen statisztikákban, de azért kivételek is akadnak. Meik Wiking személyiségét is megismerhetjük, ami a hasonló jellegű könyveknél ritka, ettől pedig még szerethetőbbé válik a könyv, és maga az ember is. Nagyon élveztem az esettanulmányokat, amelyek során mindig egy-egy olyan történetet ismerhettünk meg, amelyek különböző módon formálták egy kicsit jobb hellyé a világot, ezek pedig remekül szemléltetik, hogy a boldog élet valójában apróságokon múlik.


Még folytathatnám az ömlengést hosszasan, de így is indokolatlanul hosszúra nyúlt már ez az értékelés, így zárásképpen csak annyit mondanék: adjatok egy esélyt a Lykkének – megérdemli, és ahogy a Libri szlogen is tartja: ez a könyv tényleg hozzánk tesz valamit.

„E könyvnek is ez a legfőbb célkitűzése: kincsvadászatra hívni az olvasót; a boldogság kék madarának nyomába eredni; rálelni a jóra, mely igenis létezik e világban – és főként fényt deríteni a boldogság eszméjére, hogy aztán mindnyájan együtt terjeszthessük azt. A könyvek csodás magvetők.”
5/5


Részletesebben is érdekel a skandináv életérzések témája? ↓


Olvass a Hyggeről >>itt<<



Olvass a Sisuról >>itt<<


Olvass a Lagomról >>itt<<



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése