2018/05/16

Libri irodalmi díj 2018 ✦ gálaest & nyertes könyvek


Eredetileg nem terveztem ugyan külön beszámolót írni az idei Libri irodalmi díj gálaestjéről, de aztán úgy döntöttem, hogy egy poszt erejéig összeszedem a tapasztalatokat - és talán ajánlok is néhány klassz kortárs könyvet.


A Budapest Music Centerben május 15-én rendezték meg a meglehetősen friss, 2016-ban alapított Libri irodalmi díj, illetve irodalmi közönségdíj gálaestjét, amelyen immáron második alkalommal volt lehetőségem részt venni, és a tavalyihoz hasonlóan idén is egy meglehetősen inspiráló közegben - kortárs magyar írók, irodalmi szakértők, valamint a könyves szakma képviselői között - eltölteni egy kellemes estét.



Abszolút nem okozott meglepetést, hogy a közönségdíj nyertese a humorista Bödőcs lett Addig se iszik c. paródiakötetével, míg a szakmai zsűri díját Tompa Andrea: Omerta c. regénye kapta.


a nyertes könyvek: Tompa Andrea - Omerta; Bödőcs Tibor - Addig se iszik



Míg tavaly a döntőbe jutott könyvek szerzőivel miniinterjúkat hallgathattunk meg a színpadon, addig idén az interjúkat felolvasásokra cserélték, amit én eleinte szkeptikusan fogadtam, de csakhamar rájöttem, hogy igen jó döntés volt. A döntős könyvek szerzői maguk olvastak fel saját könyvükből, ami rengeteget hozzátett az élményhez. A felolvasások színvonala eltért ugyan, de nagyon érdekes élményt jelentett, már csak azért is, mert rendkívül különböző művekről beszélünk. Engem speciel a verses kötetek nem igazán vonzanak, de Peer Krisztián (42) felolvasása mégis megérintett, Spiró pedig rendkívül felkeltette az érdeklődésemet Kőbéka c. regénye iránt, de Vida Gábor is kellemes perceket szerzett az Egy dadogás története c. kötetével, Kemény István (Lúdbőr) felolvasása pedig amolyan kellemes nyomasztó volt - azt hiszem ez is lehetett a célja vele. Érdekesség, hogy a nyertes könyv, az Omerta esetében nem a szerzője, Tompa Andrea olvasott fel - aki nem rajong a reflektorfényért -, hanem két színművész, ami remekül sikerült. Bödőcsről meg ne is beszéljünk, abszolút feldobta az estét, dőlt a nevetéstől a közönség, miközben Móricz átiratát adta elő.





Idén is a gála állófogadásának helyszínéül szolgáló részen mindegyik asztalon a döntős könyvekhez kapcsolódó installációk kaptak helyet, ami egyrészt jópofa, másrészt viszont azt nem könnyítette meg, hogy a kimondhatatlan nevű, nagyon fancy, mindenféle fenyőmagos és ricottás falatkákkal megrakott tányérokat valahogy lerakjuk, de igazából nem is ez volt a lényeg. Amúgysem kell annyit enni.



A nyertesek egyébként 1-1 millió forintot kapnak, továbbá fejenként 25 millió forint értékű médiatámogatást. Nem rossz.





Bödőcs kétségtelenül rengeteget tett a hazai olvasásnépszerűsítésért, hiszen a humor nyelvén szól hozzánk, sajátos stílusában és elér egy olyan réteget is, amelyet általában a kortárs irodalom nem, vagy nem igazán. Tompa Andrea monumentális könyve is meglehetősen ígéretesnek tűnik a felolvasás alapján, ráadásul - ha a szakmai zsűri díja nem lenne elég - ez idáig igen pozitív kritikákat kapott.


a döntős könyvek



Hogy mely könyvek kerültek be a döntőbe, arról még >>itt<< írtam, érdemes szemezgetni, ha kortárs, hazai olvasnivalót kerestek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése