2018/03/28

Könyvbeszerzés kedvezményesen: hogyan, honnan, mennyiért? [FRISSÍTETT VERZIÓ!]


Majdnem két évvel ezelőtt már írtam egy posztot kedvezményes könyvbeszerzés témában, azonban azóta már sok víz lefolyt a Dunán, újabb beszerzési források és ötletek jöttek, így gondoltam ismét összeszedem, hogy - ha nem könyvtárból kölcsönzünk - honnan érdemes beszerezni könyveinket úgy, hogy mindez ne feltétlenül jelentsen teljes anyagi csődöt - a hardcore könyvmolyok számára sem. 

[Ez továbbra sem a reklám helye, kizárólag saját tippeket osztok meg.]


BOOKLINE

A Bookline továbbra is az egyik legkézenfekvőbb és praktikusabb megoldás, ha könyvet vennénk. Nem csak azért, mert a legújabb könyvekhez is mindig fixen ~15-20% körüli kedvezménnyel juthatunk hozzá, hanem azért is, mert van külön Antikvárium részleg (ahol gyakran új könyveket is találhatunk jóval a bolti ár alatt), valamint Outlet részleg (ahol 30-80% kedvezménnyel csaphatunk le egy-egy darabra), továbbá nagyon jó megoldás az is, hogy rengeteg átvevőpont közül választhatunk, ha nem szeretnénk szállítási költséggel bajlódni - összességében egy meglehetősen kényelmes megoldás.

Ezt érdemes innen beszerezni: új kiadások, antikvár könyvek
Átvételi lehetőségek: bolti átvétel, átvételi pont, házhozszállítás


BOOK DEPOSITORY


Ha angolul szeretnék olvasni, akkor tutibiztos, hogy a Book Depositoryról rendelem meg az áhított könyvet, itt ugyanis meglepően jó árakon, és még a magyar megjelenés előtt tudjuk beszerezni olvasmányainkat. Nekem még sosem volt rossz tapasztalatom, mindig viszonylag gyorsan megérkeztek a rendeléseim, méghozzá szép állapotban. Általában többféle kiadást megtalálunk itt a könyvekből (különösen a klasszikusokból), így ízlésünk és pénztárcánk szerint tudunk válogatni. Ja igen, egy fontos infó: szállítási költség NINCS, és ajándék könyvjelzőt is kapunk a rendelésünk mellé!



Ezt érdemes innen beszerezni: angol nyelvű könyvek
Átvételi lehetőségek: ingyenes szállítás


KÖNYVTÜNDÉR

A Könyvtündéren keresztül általában 25% kedvezménnyel tudjuk megvásárolni az új könyveket, viszont itt sajnos nem ússzuk meg a szállítási költséget - csak akkor, ha házhozszállítás esetén legalább 9000 Ft, postai/posta csomagautomatás/MOL kutas átvétel esetén pedig min. 8000 Ft értékben rendelünk. Egyébként a szállítási díjak 500-900 Ft között mozognak, tehát innen leginkább akkor éri meg rendelni, ha legalább 3 könyvet veszünk egyszerre.

Ezt érdemes innen beszerezni: újabb kiadások (ha többet rendelünk egyszerre)
Átvételi lehetőségek: átvételi pont, házhozszállítás


KÖNYVUDVAR


A Könyvudvar az eddigiekhez képest kicsit kakukktojás több szempontból is: egyrészről időnként szinte nevetségesen olcsón lehet egy-egy könyvre rábukkanni, másrészről viszont nem itt fogjuk megtalálni a legfrissebb megjelenéseket. A Könyvudvar számomra kicsit olyan, mint egy turkáló: sokszor semmi olyat nem találok, ami szimpatikus lenne, időnként azonban tényleg kincsekre lehet bukkanni - és valóban nagggyon kedvezményes áron. (Egyszer vásároltam itt egyszerre 6 db könyvet, és azt hiszem, hogy még 3000 Ft-ot sem fizettem érte.) Nagy előnye, hogy személyesen is válogathatunk a belvárosi boltban (az Astoriánál találjuk, kissé eldugva), de megrendelhetjük könyveinket a honlapon keresztül is, és kérhetünk bolti átvételt (ez ingyenes), vagy kérhetjük a 3000 átvételi pont valamelyikére (ennek ára 5000 Ft felett ingyenes, alatta 890 Ft), illetve házhozszállítással is (ennek ára 10 000 Ft felett ingyenes, alatta 990-1290 Ft között mozog). Összességében tehát innen szerintem leginkább akkor éri meg vásárolni, ha személyesen válogatunk vagy bolti átvételt kérünk.

Ezt érdemes innen beszerezni: főleg régebbi kiadású, olcsó könyvek, de néhány újabb kiadás is
Átvételi lehetőségek: bolti átvétel, átvételi pont, házhozszállítás


BOOK24.HU


A Book24.hu alapvetően akkor ad extra kedvezményeket, ha regisztrált vásárlóként rendelünk az oldalról, de alapesetben is bolti ár alatt találjuk meg náluk a könyveket (minimum 24% kedvezménnyel találkozhatunk, de ennél nagyobb mértékű kedvezmények is gyakran vannak, ehhez érdemes a Sikerlistára vetni egy pillantást). A házhozszállítás itt 7900 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes, egyébként pedig regisztrált vásárlóknak 890 Ft, nem regisztrált vásárlóknak pedig 990 Ft. Jó hír, hogy van lehetőség személyes átvételre is - én mindig ezeket a megoldásokat preferálom -, ami regisztrált vásárlóknak ingyenes, nem regisztrált vásárlóknak pedig kemény 190 Ft. (Szerencsére egész sok helyen találunk átvételi pontokat: Budapesten a 2; 13; 11; 7. kerületekben, továbbá Törökbálinton és Budakeszin is.) Bónusz, hogy book24.hu könyvautomatáknál és FOXPOST automatáknál is van lehetőség személyes átvételre - érdemes csekkolni a honlapon, hogy itt épp milyen akciók vannak a kiszállításra.

Ezt érdemes innen beszerezni: újabb kiadások
Átvételi lehetőségek: bolti átvétel, átvételi pont, automaták, házhozszállítás


MOZGÓ KÖNYVEK - a könyvszekerek



Ha budapestiek vagytok, tuti, hogy találkoztatok már a Mozgó Könyvek jópofa zöld könyvszekereivel, ahol nagyon olcsó, használt könyvek között kutakodhatunk kedvünkre. >>Ide<< kattintva találjátok a szekerek helyeit, én speciel az Allee melletti, a Corvin Mozi előtti, valamint a Kálvin térnél található szekérkéknél szoktam elsősorban nézelődni. Ha itt vásároltok, akkor egyébként segítetek is, a cég számára ugyanis fontos az értékteremtés, küldetésükről a honlapon olvashattok részletesebben.

Ezt érdemes innen beszerezni: régebbi kiadású, olcsó könyvek
Átvételi lehetőségek: helyszínen


LIBMEE


A LibMee a manapság divatos közösségi kezdeményezések mintájára közösségi könyvpiacként és kölcsönzőként definiálja magát, ahol nem csak venni, de eladni, és kölcsönözni (ill. kölcsönzésre felajánlani) is tudunk könyveket, méghozzá lokáció alapján. Nagyon vegyesen találunk itt eladó és/vagy kölcsönözhető könyveket, az pedig igen praktikus, hogy böngészés közben azt is azonnal látjuk, hogy milyen messze található tőlünk az adott könyv (tőlem például van most egy eladó skandináv krimi 290 méterre, és tökre kíváncsi lennék, hogy kihez tartozik:)) - ez máris ad egy plusz csavart a történetnek, amitől izgalmasabbá válik az egyszerű vásárlás/kölcsönzés. Itt minden könyvtulajdonos maga szabja meg az eladás/kölcsönzés feltételeit, tehát ezeknek egyénileg alakul a díja.

Ezt érdemes innen beszerezni: régebbi és újabb kiadások
Átvételi lehetőségek: változó


KÖNYVMINDENES



A Könyvmindenes egy Facebookon üzemelő, leginkább talán a Könyvudvarra hasonlító online könyvesbolt, ahol régebbi és viszonylag újabb kiadásokkal egyaránt találkozhatunk. Oldalt a Shop fülre kattintva találjuk a megvásárolható könyvek listáját. Pozitívum, hogy Budapesten van mód személyes átvételre is, illetve meghatározott könyvek felvásárlásával is foglalkoznak.

Ezt érdemes innen beszerezni: főleg régebbi kiadások
Átvételi lehetőségek: posta, személyes átvétel



FACEBOOK CSOPORTOK


Ha már Facebookos vásárlás, ne feledkezzünk meg a könyvek adásvételével foglalkozó csoportokról sem, én a Könyvek adás-vétele, cseréje :) fantázianevű csoportot tudom elsősorban ajánlani, itt már néhány alkalommal igen jó vásárt sikerült csinálnom. (Innen szereztem be pl. a Holtodiglant, a Malevilt, A szabadulást, A tizenharmadik történetet [amit mellesleg szintén égen-földön kerestem hiába], de éppenséggel a Mielőtt elalszomot is - fillérekért.)

Ezt érdemes innen beszerezni: mindenféle könyv
Átvételi lehetőségek: változó


RUKKOLA


A Rukkola egy zseniális kezdeményezésnek indult, az más kérdés, hogy azóta szerintem feleslegesen túlbonyolították, de szerencsére az eredeti funkciója is megmaradt, azaz: ingyen szerezhetünk könyvet. Nem kölcsönbe, örökre. A lényege röviden felvázolva az, hogy ha mi is felajánlunk ingyen könyvet, akkor mi is szerezhetünk ingyen könyvet. Mostanra szerintem sikeresen túlzásba estek egyébként az üzemeltetők, nem kell mindig mindent agyonfejlesztgetni meg újabb funkciókat behozni, mindenesetre, ha kihalásszuk a lényeget, akkor még így is remek fogásaink lehetnek. Aki egyszer ráérez az ízére, az hamar rákap, és igazi kincseket zsebelhet be - ehhez érdemes elolvasni a Gyorstalpalót, ami röviden felvázolja, hogy hogyan is működik a rendszer. (Én pl. anno Rukkolán keresztül, teljesen ingyen szereztem meg többek között a Dorian Gray képmásának hibátlan, új kiadását, a Köteléket, de A legfényesebb csillagot is.)

Ezt érdemes innen beszerezni: mindenféle könyv
Átvételi lehetőségek: változó 



A Molyra nem csupán azért érdemes regisztrálni, mert igazi mekkája a könyvmolyoknak, de abból a szempontból is igen praktikus, hogy más felhasználók eladó/kölcsönözhető példányait is láthatjuk, ha a Molyok eladó könyvei fülre kattintunk egy-egy könyv adatlapján. Az eladók itt a kiadási infókon kívül azt is jelölhetik, hogy milyen állapotban van az adott példány, illetve általában jellemző, hogy jóval bolti ár alatt, sokszor néhány száz forintért juthatunk hozzá ezekhez a darabokhoz. (Nekem többek között már sikerült kifognom olyan hibátlan, olvasatlan darabot itt mindössze 700 Ft-ért, amit égen-földön kerestem mindenütt hiába.)

Ezt érdemes innen beszerezni: mindenféle könyv
Átvételi lehetőségek: változó


KIADÓI WEBOLDAL


A legtöbbünknek sokszor eszébe sem jut ez az opció, pedig ha a kiadó oldaláról vesszük meg az áhított könyvet, akkor tuti, hogy mindenki jobban jár: mi is bolti ár alatt juthatunk egy-egy darabhoz, és kedvenc kiadóinkat is támogathatjuk. Egyetlen hátulütője az lehet a dolognak, hogy sok esetben macerásan oldható csak meg a személyes átvétel, postai úton pedig elkerülhetetlenül van ennek némi plusz költsége, ha nem érünk el egy bizonyos összeghatárt - amit általában 2-3 könyvet jelent, szóval ez sem vészes. Ezzel együtt, érdemes időnként csekkolni ezt a verziót is, ha könyve(ke)t szeretnénk venni. Gyakran találkozhatunk extra kedvezményekkel, illetve a kiadók előszeretettel szórják ki jóval olcsóbban az utolsó darabokat és szépséghibás példányaikat. 



Ezt érdemes innen beszerezni: utolsó darabok, szépséghibás példányok, új megjelenések
Átvételi lehetőségek: változó


KÖNYVMEGÁLLÓ


A Könyvmegálló is azon oldalak közé tartozik, ahol mi magunk is eladhatjuk megunt könyveinket, illetve megvásárolhatjuk más felhasználók eladó példányait (hasonlóan a LibMee-hez). Ennél is igaz, hogy elsősorban ki kell fogni egy-egy jó ajánlatot, a legújabb megjelenéseket valószínűleg nem itt fogjuk megtalálni, de néha kincsekre lehet bukkanni igen kedvező áron. Az eladók szabják meg a feltételeket (pl. átvételi opciók, fizetési lehetőségek, esetleges alku).

Ezt érdemes innen beszerezni: mindenféle könyv, de főleg régebbi kiadások
Átvételi lehetőségek: változó


KÖNYVES RENDEZVÉNYEK

Némileg kakukktojás, mert nyilván ez egy időszakos, ritka dolog, amihez nekünk kell igazodni, de szerintem érdemes figyelembe venni ezt az opciót is. A Könyvfesztiválhoz (ami áprilisban kerül megrendezésre - de erről lesz még egy külön poszt) és Könyvhéthez (ami június első felében lesz) hasonló eseményeken rendszeresen vannak hatalmas akciók, extra kedvezmények, plusz ajándékok, filléres dobozok, továbbá dedikálások, előadások, meg minden egyéb, ami miatt megéri személyesen ellátogatnunk, hogy feltankoljunk olvasnivalókból, illetve megmerítkezzünk egy kicsit a könyves szférában.



Ezt érdemes innen beszerezni: friss megjelenések, filléres ajánlatok, zsákbamacska könyvek
Átvételi lehetőségek: helyszínen

Mindemellett fontosnak tartom kiemelni a hagyományos, bolti vásárlás fontosságát is - egyrészről ott is szoktak lenni nagyobb akciók, másrészről pedig összehasonlíthatatlan az az élmény, amikor az ember a kezébe veheti a könyvet, megvizsgálhatja, megszagolhatja, majd ha úgy dönt, rögtön és azonnal haza is viheti. Ki ne csábulna el időnként?

    1 megjegyzés:

    1. Köszi a tippeket! Így most 13 könyv birtokosa lettem kb. 4000 ft-ért a könyvudvartól. 😊

      VálaszTörlés