2017/04/15

Libri irodalmi díj 2017 - adj esélyt a kortárs magyaroknak!

Szeretsz olvasni?
Könyvekkel kelsz és fekszel?
Támogatod a hazait?
Örülnél, ha minél szélesebb körben megismernék a magyar irodalomkultúrát?
Hozzájárulnál ahhoz, hogy íróink nagyobb megbecsültségnek örvendjenek?
Szeretnéd megnyerni 2017 legjobb kortárs, hazai könyveit?

Ezúttal a megszokottól eltérő jellegű poszttal jelentkezem, de egy ugyancsak fontos ügy érdekében: ez nem más, mint a Libri irodalmi díj, avagy egy lehetőség arra, hogy terjesszük a hazai kortárs irodalmat minél szélesebb körben, egyúttal pedig egy esély arra, hogy remekművekkel gyarapítsuk könyvespolcunkat.




Miről is van szó?
A Libri tavaly alapította a díjat, amelynek lényege, hogy értékeljük a kortárs hazai írókat. Ennek során 88 közéleti személyiség 132 mű közül választotta ki az általuk legjobbnak ítélt könyveket: számszerűen 10 darabot. Ennél fogva már tudhatjuk, hogy ebben a top 10-ben rossz könyvvel biztosan nem találkozunk. A kérdés csak az tehát: melyik a legkiemelkedőbb remekmű?

Ezt egyrészről egy szakmai zsűri fogja eldönteni, másfelől azonban - és legfőképp emiatt írom ezt a posztot - a Libri átad egy irodalmi közönségdíjat is, amelybe bárkinek beleszólása lehet. Neked is.

A döntős könyvek közé idén bekerültek regények, novellák, illetve verseskötetek is, tehát ki-ki megtalálhatja a maga kedvencét, és/vagy - amit jó szívvel ajánlok is - nyithat esetleg új stílusok felé, amelyek kicsit a komfortzónáján kívül esnek. 

Idén az alábbi 10 könyv került be a döntőbe:

Kepes András: Világkép
> Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája
> Térey János: Őszi hadjárat
Szabó T. Anna: Törésteszt
> Varró Dániel: Mi lett hova?
> Zoltán Gábor: Orgia
> Závada Pál: Egy piaci nap
> Nádas Péter: Az élet sója
> Németh Gábor: Egy mormota nyara
> Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér


a szakmai zsűri megtekinti a felhozatalt

Miért jó ez?

1.) Szerintem egyfelől tök jó dolog beleszólni egy szavazásba, kifejezni a preferenciáinkat, véleményt alkotni.
2.) Ezen felül ne feledkezzünk meg arról a fontos ügyről sem, amit ezáltal képviselünk, hiszen minden egyes szavazat felér egy támogató (virtuális) kézfogással az adott mű írója számára. Tiszteljük meg ezzel kortárs honfitársainkat, akik szívüket-lelküket beleteszik az adott könyvbe, hogy minket szórakoztassanak, és/vagy felhívják a figyelmet egy-egy társadalmi problémára.
3.) Továbbá persze a Libri is meghálálja a részvételt: ugyanis összesen nem kevesebb, mint 100 darab könyvcsomagot sorsolnak ki a szavazásban részt vevők között, amelyek a döntős könyvekből állnak össze. Komoly esélyünk van tehát arra, hogy egy halom igazán kiemelkedő - és látványos - darabbal gyarapítsuk otthoni könyvtárunkat. Ez azért nem utolsó szempont, ugye? :)



Hogy működik a szavazás?

A döntős könyvek részletes leírása, illetve a szavazás is IDE KATTINTVA érhető el. Igazából rém egyszerű, nagyjából két perc az egész.



Hajrá-hajrá, éljünk a szavazati jogunkkal, támogassuk a hazai írókat, nyissunk új stílusok felé, és bónuszként nyerjünk szuper könyvcsomagokat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése